Aangeleverd door: Corry
Vanmorgen ontdekte ik een prachtige website! http://www.hofvantwello.nl
Als je iets wilt weten over permacultuur, gezonde voeding enzovoorts, bezoek dan deze website.
Ze hebben bovendien een webwinkel waar ze onbespoten producten verkopen, met alleen natuurlijke toevoegingen.
Wat is voedsel?
Voedsel is fascinerend. Ons dagelijkse voedsel is duidelijk niet meer in hoofdzaak gericht op een gezond lichaam. Wat is dan voedsel? Of nog beter: wát voedt voedsel eigenlijk? Door de hele geschiedenis over de hele Aarde heen kun je zien dat eten gebruikt wordt om lichaam en ziel te voeden, om rituelen gestalte te geven, om zinnen te prikkelen, maar ook om uitdrukking te geven aan macht en aanzien, om verstoorde emoties te verdoven of te verlevendigen, en, vooral sinds de industriële revolutie: om een mondiaal economisch en politiek systeem in stand te houden.
Voedsel in dienst van ons lichaam
Je zou zeggen dat voedsel voedzaam moet zijn: dat het ons lichaam dient te ondersteunen in de aanmaak, groei, onderhoud en afbraak van al haar functies.
Helaas…
Niets is minder waar als je kijkt naar de combinatie van voedingsindustrie en voedingsadviezen van overheidsinstanties en medische wetenschap. Als iedereen zich zou houden aan kennis die inmiddels genoegzaam bekend en wetenschappelijk getoetst is, zou de maatschappij heel duidelijke keuzes maken in gewaskeuze, teelt en voedselverwerking.
Een combinatie van cultuur en natuur
Los van de grote economische belangen kun je alleen maar concluderen dat eten, net als landbouw, een combinatie is van natuur en cultuur. Simpel gezegd: hoe meer cultuur, hoe minder natuur, in de vorm van eenduidige fysieke functies, en hoe meer normen, waarden en toepassingen erbij komen die niet meer direct bij hoeven te dragen aan de gezondheid van het individu en daarmee de groep of maatschappij.
Maar wat is dan natuurlijk?
In de soms wanhopige zoektocht van mensen naar een natuurlijke voedingswijze (uit ervaring weet ik hoeveel invloed voedsel kan hebben op je gezondheid) bots je onherroepelijk op de vraag: maar wat is dan eigenlijk natuurlijk? Dat blijkt een vraag waar je niet een eenduidig antwoord op kunt geven: in de menselijke evolutie en in de verspreiding van de mens over geografisch heel verschillende gebieden zijn talrijke vormen van ‘natuurlijk-in relatie-tot-de-omgeving’ ontstaan. De Inuit hebben in een koud klimaat een ongekend gezonde voedingswijze ontwikkeld die bijna helemaal gebaseerd was op dierlijke rauwe voeding, gedeeltelijk ook nog eens gefermenteerd. Een voedingswijze die op geen enkele wijze hoog zou scoren in onze hedendaagse kookrubrieken, qua smaak, textuur en opmaak, maar wel leidde tot heel gezonde mensen. De raw food ‘beweging’ is daarnaast een voorbeeld van een moderne, niet geografisch (en cultureel) gebonden groep individuen die zich voornamelijk veganistisch voedt met (sub)tropische en mediterrane vruchten en noten, en met groenten.
Meer rauw, enzymrijk en gezond verwerkt
Mijn conclusie is: de vraag wat historisch of oorspronkelijk natuurlijk is, is eigenlijk niet zo relevant. Het is veel zinvoller te kijken naar wat het lichaam nodig heeft, waar een lichaam goed op kan functioneren. Dat we nu niet meer massaal de natuur ingaan om ons eten te jagen en/of te verzamelen is een belangrijk punt om mee te nemen. Dat we gebruik kunnen maken van machines, wetenschap en een mondiale situatie is een gegeven om toe te juichen. Oók als je een voorstander bent van een gezonde, duurzame, waar mogelijk onafhankelijke lokale economie. Uit elke medische hoek komt naar voren dat een groter aandeel rauwe groente en fruit van wezenlijk belang is voor een gezond lichaam. Een vermindering van carcinogene bereidingstechnieken en van kunstmatige toevoegingen in alle soorten en maten zijn een volgende stap op weg naar voedsel dat niet belast, maar juist voedt en ondersteunt. En onderzoek heeft afdoende uitgewezen dat enzymrijk voedsel het lichaam enorm ontlast bij de pittige taak van de vertering. Met zo’n aanbod van pure, eenvoudige voedingsmiddelen kan iedereen voor zichzelf uitmaken welke voedingsmiddelen of dieet het meest geschikt zijn voor een goede gezondheid.
Voorbij de hype
Er blijft dus nog heel veel te winnen als het gaat om gezond en lekker voedsel. Om duurzaam voedsel, in de meest ruime zin van het woord. Nu woorden als duurzaam, puur, lokaal en eerlijk zijn doorgedrongen en uitgehold tot in de verste uithoeken, en menige restaurantkaart, recept of etiket sieren terwijl de gerechten dat vaak op geen enkele wijze waarmaken, wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken en opnieuw invulling te geven aan de noodzaak om voedsel weer echt voedend te maken. Zonder poespas. Maar wel lekker. Waarbij de gewassen zelf weer de basis vormen, omdat zij tenslotte het werk doen, door voedingsstoffen, smaken en texturen te geven. Of dat nu direct in de vorm van fruit, graan en groente is, of indirect als basis voor gezond veevoer. Laten we de gezondheid weer terugwinnen. Gewoon, met voedsel dat zonder onnodige toevoegingen en bewerkingen voedt, en dat niet slechts betaalbaar is voor de groep met een ruim inkomen.
Hof van Twello als voedselproducent
Het kan, ook als kleinere producent en als consument. Hof van Twello zoekt binnen de economische wetmatigheden en met kleinschalige investeringen naar mogelijkheden. Dat levert niet alleen stap voor stap interessante producten op, maar ook heel veel enthousiaste klanten die van onze gerechten en producten genieten, en van de ervaring om op ons bedrijf al spelenderwijs in aanraking te komen met de teelt en verwerking van ons voedsel in een divers en aantrekkelijk landschap. Wars van welke hype rond voedsel dan ook zoeken wij naar renderende, lokale alternatieven. Niets groots, wel speciaal.
Laurette van Slobbe werkt als productontwikkelaar op Hof van Twello. Eigen producten worden (op enkele uitzonderingen na) zonder kunstmatige toevoegingen, waaronder smaakversterkers, en suiker bereid. Daarnaast besteedt ze aandacht aan eetbare wilde planten en raw food. Zo genieten jaarlijks onze ruim 8000 gasten, en onze wekelijkse 600 klanten in de streekwinkel, van ons onbespoten kleinfruit (wat ze vaak ook nog eens zelf plukken), brandnetelbrood, druivengelei met berenklauwzaad, en raw food ijsjes. Groepen krijgen bij de maaltijden steevast een grote schaal verse salade met een dressing met onze verjus, en -in de zomer- opgemaakt met allerlei eetbare bloemen. Laurette is auteur van het door Hof van Twello uitgegeven boek “Eten en Drinken met Wilde Planten”. Mocht je willen weten wat er precies in onze gerechten zit, vraag dat dan gerust. Transparantie over voedselverwerking en –bereiding zien wij als een eerste stap op weg naar betrouwbare, gezonde voeding. Onze ervaring ten slotte is dat veel producenten verhullend zijn over toevoegingen, en in de horeca een gebrek aan productkennis (en aan oprecht beleid!)schering en inslag is.
Zie ook www.eetbarewildeplanten.nl en www.rauwvoedsel.nl