Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 892

Het grote gevaar van FLUOR, óók in tandpasta

Aangeleverd door: Corry

Fluor in tandpasta is een regelrechte boosdoener,
maar helaas is er meer waar we op dienen te letten bij de aanschaf van onze tandpasta.

 
Bronpagina: http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/gezondlijf/23922735/__

Slikken_of_spugen___.html

Wat is beter voor je tanden:
Slikken of spugen?

In Amerika is een tandpasta van het merk Colgate in opspraak geraakt omdat het de kankerverwekkende stof triclosan zou bevatten. Miljoenen Amerikanen gebruiken dagelijks deze tandpastal. Brengt ons op de vraag: moet je nu wel of niet tandpasta inslikken na het poetsen?

Bij mondhygiëne van kinderen wordt het vaak geadviseerd: slik de tandpasta door. Ook Dr. Ed Pennings, toxicoloog van de Gifwijzer, adviseert dat in zijn column: ”Geringe hoeveelheden fluoride zijn goed voor het gebit. Ze versterken het en beschermen het gebit tegen tandbederf (cariës). Daarom is het inslikken van een beetje fluortandpasta bij het tandenpoetsen goed voor het gebit.”
 
Bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde Cor van Loveren is het daar niet mee eens: ”Tandpasta is niet gemaakt als consumptieproduct. Er is geen reden om het door te slikken. Er is niet aangetoond dat het de effectiviteit van het tandenpoetsen verhoogt. Als er daadwerkelijk tandbederf is, kan het wellicht iets effectiever zijn om het in de mond te houden, concreet betekent dit alleen uitspugen, niet spoelen. Er blijft na het spugen altijd nog zo’n 1/3 achter. Vooral kinderen kunnen nog niet zo heel goed spugen.”

Kindertandpasta
Volgens Van Loveren kan het inslikken van tandpasta bij gebruik van normale hoeveelheden niet zo heel veel kwaad. “Alleen bij kinderen tot een jaar of vijf, zes moet je oppassen omdat de tanden nog niet helemaal gevormd zijn. Als er stelselmatig te veel fluoride wordt ingeslikt, komen er van die witte streepjes op de tanden. Dat kan verder geen gevaar, het is meer een esthetisch probleem.”
“In Nederland is er voor kinderen een aparte kindertandpasta met aangepaste fluoride verkrijgbaar. Dan krijg je dat probleem niet zo snel. Dat zou je hebben als je een borstelkop vol volwassenentandpasta gebruikt voor een kind. De richtlijn zou in dat geval zijn niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt te gebruiken.”

Fluoridevergiftiging
Dr. Ed Pennings: “Fluoride is de boosdoener bij een vergiftiging met tandpasta. Inname van een hoeveelheid van éénderde tube fluoridetandpasta voor volwassenen of een hele tube peutertandpasta (van 75 ml) kan bij een klein kind verschijnselen van een fluoridenvergiftiging veroorzaken. Grote hoeveelheden fluoride zijn schadelijk en dat kan leiden tot onder andere buikkrampen, spierkrampen en hartritmestoornissen.”
Cor van Loveren: “Die klachten gaan gelukkig vrij snel over. Het gaat hier om een eenmalige vergiftiging. Maar raadpleeg in dit geval wel altijd een arts of tandarts.”

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 892