Aangeleverd door: It’s Me
Column Jaap Huibers
SOLK 4: Chronische vermoeidheid, schimmels en kruidnageltinctuur.
Goedemorgen luisteraars,
Vorige week heb ik een en ander verteld over chronische vermoeidheid. Ik heb uitgelegd, dat een niet-acute, als wel chronische schimmelinfectie een van de oorzaken kan zijn. Lees het allemaal nog even na op de site van RTV Utrecht. Vandaag, zoals beloofd, deel 2 van dit verhaal. Het gaat nu over de therapeutische aspecten, of wel, wat zouden we er aan kunnen doen.
Eerst nog even een klein stukje herhaling. Schimmels behoren tot de zogenaamde pathogene micro-organismen, evenals virussen en bacteriën. Als je een virus binnenkrijgt moet jouw eigen afweersysteem de klus klaren, want er zijn geen of uiterst beperkte medicijnen die virussen kunnen bestrijden. Bacteriën kun je soms bestrijden met antibiotica, maar ook dat lukt steeds minder, omdat vele bacteriestammen intussen resistent zijn geworden voor de thans gebruikelijke antibiotica. Schimmelinfecties is weer een ander verhaal. Er bestaan weliswaar anti-schimmelmiddelen zoals bijvoorbeeld daktarin, nizoral, trisporal, nystatine e.d., maar dat zijn zeer zware middelen met dikwijls heftige bijwerkingen. Het probleem bij het bestrijden van schimmels wordt gevormd door het feit dat je maar heel moeilijk bij de ‘echte’ schimmel kunt komen. Ik heb vorige week uitgelegd, dat hetgeen je van de schimmelinfectie ziet, dat is dus die ‘witte’ afscheiding, of ook wel ‘witte plaque’ genoemd, dat dat eigenlijk de ‘;b loeiwijze’ van de schimmel is, vergelijkbaar met de paddenstoel in het bos. Voorbeeld: als een vrouw te maken krijgt met het verschijnsel ‘witte vloed’, dan treedt die wittige, vaginale afscheiding op. Dat is het uiterlijk vertoon van de schimmel Candida albicans. De echte schimmel, dus de schimmel zelf, zit echter als een soort draad die het mycelium wordt genoemd, onder het slijmvlies, in het zogenaamde epitheelweefsel. Met bijvoorbeeld daktarine zalf of zetpillen krijg je dan weliswaar het uiterlijk vertoon van de schimmel weg, maar de eigenlijke schimmel, het mycelium, dat blijft waar het zit.
Ja. Luisteraars, schimmels zijn uiterst moeilijk te bestrijden. Wat kunnen doen om zo’n chronische schimmelinfectie aan te pakken? Dan moeten we, als we lijden aan zo’n chronische vermoeidheid, waar dus geen oorzaak voor gevonden kan worden, eerst proberen te ontdekken of er sprake kan zijn van zo’n chronische schimmelbelasting. Artsen spreken pas van een schimmelinfectie als de uiterlijke kenmerken ervan zichtbaar zijn, maar als de schimmel zich uitsluitend in het epitheelweefsel bevindt, en naar buiten toe zichzelf niet laat zien, kunnen artsen niet of nauwelijks vaststellen of de patiënt te maken heeft met een schimmelinfectie, met alle mogelijke consequenties van dien.
Let steeds op het volgende: niet acute, maar wel aanwezige schimmelinfecties irriteren altijd de slijmvliezen waaronder ze zich bevinden. Vaginaal kan dat irritatie opleveren, maar ook het mond en keelslijmvlies kan iets roder zijn, wat glimmend en geïrriteerd. In de darmen houden schimmels zich ook vaak op. Dikwijls is dat merkbaar aan de ontlasting, die dan steeds maar brijig is, niet echt vast, soms zelfs naar diarree neigen, met ook dikwijls een opgeblazen gevoel in de buik en licht pijnlijk bij druk op de buik.
Schimmels hebben een voedingsbodem nodig. En waarop leven schimmels bij voorkeur? Jawel, op alles wat kan gisten en fermenteren. Kijk even in het voedselpakket. Fruit, kaas, brood, meelspijzen e.d. gaan snel schimmelen. Als je vermoedt dat er sprake is van een chronische schimmelinfectie, eet dan eens twee tot drie maanden absoluut geen fruit, geen kaas, brood, meelspijzen en vooral geen suiker en alcohol. Dan elimineer je in ieder geval de belangrijkste voedingsbodems voor de aanwezige schimmel. Veel mensen die dit gepraktiseerd hebben bleken al snel over fiks wat meer energie te kunnen beschikken.
Daarnaast heb ik ook dikwijls resultaten kunnen waarnemen van het gebruik van Kruidnageltinctuur en tabletten waarin de combinatie Mannan/Origanum (d.i. de Marjolein) is verwerkt.
Conclusie: geef de schimmels geen voedingsbodem en werk vooral aan het in zeer goede conditie brengen van het eigen afweersysteem. Dan snijdt het mes, heel positief aan twee kanten.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
© 2015, Jaap Huibers, Amerongen.